Sverige – Säsongstips

Sverige  – Säsongstips

Sverige är lika vackert och evenemangsfyllt året om. Här hittar du tips från turistchefer om vad som händer på olika resmål och information om olika anläggningar. Här finns något för var och en, lek och avkoppling, nöjen och evenemang. Sverige lever året om!

Dalarna

Trestjärniga turistmål
Franska Guide Michelin har belönat Dalarna med högsta betyg, tre stjärnor, i sin renommerade turistguide. Även en rad en rad enskilda turistmål i Dalarna har fått de eftertraktade tre stjärnorna.

Värt en särskild resa
Tre stjärnor i turistguiden betyder ”värt en särskild resa”. Utöver Dalarna är det bara fyra områden i Sverige som fått detta betyg: Stockholm, Stockholms skärgård och Lappland.
De turistmål man givit tre stjärnor är:
Ljusbodarna, levande fäbod sydöst om Leksand.

Falu koppargruva, Stora Museum, Falun Dalarnas museum, Falun Carl Larssongården, Sundborn Carl Larssons porträttsamling, Sundborn Stadigstugan, Bjursås med fina dalmålningar

Fyra utsikter har också fått tre stjärnor:
Utsikten från Björkberget, Siljansnäs, Leksand
Utsikten från Vidablicks hundraåriga utsiktstorn, Rättvik
Utsikten från Gesundaberget, Sollerön
Utsikten från Nipfjället i Städjan-Nipfjällets naturreservat

Falun
Sommarminnen kan du verkligen samla i Falun. Det finns alltid något för alla att göra, uppleva och minnas. Du som är intresserad av konsthantverk kan ge dig ut på upptäcksfärder till gallerier, konstnärer, keramiker, smeder, sadelmakare och textilkonstnärer. Känner du dig sugen på nöjen är det bara att kasta sig ut i virvlarna. Du kan dansa på lövade logar och idylliska utedansbanor, lyssna till musik och låta dig roas av både kända artister och lokala förmågor. Till nöjen räknar du nog säkert också både kafé och publivet och den goda maten. Både kroppen och själen får sitt i sommarfalun, det lovar vi – minnen för sinnen

”Sveriges största under, men faselig som helvetet.” – Carl von Linné

Falu Koppargruva har alltid fascinerat sina besökare.Ett besök i gruvan är en stor upplevelse, en spännande guidad resa genom århundraden.

På Lugnet är det aldrig riktigt lugnt
Lugnet – en välbesökt fritids och rekreationsanläggning med friluftsbad, sporthall, naturreservat, mini-Zoo. Bor gör Du på campingen eller i stugbyn.

”Sånt vackert väder vi har idag! Nu ser vi dock att det goda och sköna verkligen finns!” – Carl Larsson
Carl Larssongården i Sundborn är Faluns populäraste turistmål. Varje år besöker 60.000 människor från när och fjärran Carl och Karins unika hem. Carl Larssongården är ett allkonstverk som Carl och Karin Larsson skapat tillsammans. Med sitt måleri har Carl Larsson gett oss en nationalskatt. Alla textilier och många möbler är skapade av Karin.

Jämtland och Härjedalen

Thailändska paviljongen
I jämtlänska Utanede finns den största thailändska paviljongen i världen utanför Thailand. Tiotusen människor har redan besökt den.

Härjedalens fjällmuseum
Redan 1894 bildade handlaren Erik Fundin Sveriges äldsta lokala forminnesförening. Föreningens samlingar är enastående i både kvalitet och omfång.

Utställningarna har byggts så att alla åldrar ska ha nöje och utbyte av besöket. Här finns bland mycket annat en stuga pyntad till fest, Erik Fundin mitt bland sina skatter, inspiration att besöka några järnbruk i trakten, samernas kåta, folkmusik, mustig härjedalsk dialekt och en lekstuga där det är fullständigt fritt fram för alla barn. Fjällmusset har mycket att upptäcka, röra vid, öppna och överraskas av.

Siljan

Konserter i Rättvik
Dalhalla den fantastiska utomhusarrenan i Rättvik med konserter med bland annat Beethovens 9:e symfoni den 24 juni, Orphei Drängar & Brazz Brothers den 27 juni, Rhapsody in Rock den 13 – 14 juli, Orsa Spelmän och Ensemble Tiblisi i Dalhalla den 15 juli, Por el Flamenco den 25 juli, Krakel Spektakel den 29 juli, Operafestival 29 juli – 19 augusti, Peter Carlsson & Blå Grodorna och Dalasinfoniettan i Dalhalla den 18 augusti, Malmsjö x 3 den 22 juli och avslutande fyrverkerikonsert den 25 och 26 augusti.

Musik vid Siljan
Musik vid Siljan den 1 – 11 juli som startar med B&B konserten med musik av Benny Andersson och Björn Ulveus den 1 juli i Sammilsdal. Bingsjöstämman den 5 juli, Spemanstämma i Boda den 6 juli Förutom leksand och Rättvik pågår Musik vid Siljann i år också i Mora. Och under utsträckt tid.

Fyllt av historia
Axel Munthes Hildasholm i Leksand, en fantastiskt välbevarat hem där du guidas genom europeiskt 16-17 och 1800-tal bland möbler, tavlor och vackra prydnadsting. Alla fyllda av historia. Dessutom en fantastik historisk och unik trädgård på uddarna vid Siljan. Öppet från 1 juni – 15 september.

Äventyrsgolf
Sveriges största äventyrsgolf i Europas största björnpark i Orsa Grönklitt, en nöjesattraktion med 16 annorlunda och roliga banor. Här spelar du inte bara minigolf. Du deltar samtidigt i spännande aktiviteter och äventyr på tre teman, björnpark, Dalarna och Svarte Piraten. Här finns bla björnberg, vattenfall, vasaloppsmål, piratborg och piratskepp. Äventyrsgolfen har premiär den 1 juni. Bo nära på Orsa Camping, Dalarnas Riviera, alldeles vid den kilometerlånga sandstranden. Här finns också ett 70-tal fina stugor.

Uppland

Islandshästar i Roslagen
Rid islandshäst i vinter på den vackra ön Helsingen i norra Roslagen. När isarna är riktigt starka kan du även ta en skoter- eller skidtur i skärgården och långfärdsåkare är välkomna på en kafferast. Här kan du också lära dig att sy i skinn eller tova. Övernattning i timmerstuga.