Sverge: Sjöarnas och Folktraditionernas Land

Sverge: Sjöarnas och Folktraditionernas Land

Konst och hantverk i Dalarna
Sveriges rika folktraditioner är som allra starkast i området omkring sjön Siljan och i städerna Rättvik, Mora och Leksand. Timmerhus och fäbodar har satt sin prägel på denna charmiga del av Sverige. Dalarna har också lockat många berömda konstnärer, däribland Carl Larsson.

Folktraditionernas land
Midsommarfirande i Dalarna har en lång tradition. Majstången restes förr för att blidka gudarna och ge god skörd, men idag står den för fest och midsommarfirande i varje by runt sjön Siljan. Vid midsommar klär sig dalfolket i folkdräkter, spel- männen samlas och folkdansare visar sina färdig- heter. Till traditionen hör ringlekar, dans på lövade banor och kyrkbåtar, liksom seden att plocka sju sorters blommor, lägga dem under huvudkudden och drömma om sin tillkommande.

Dalahästar
Hemslöjd, träslöjd, konstmåleri, keramik, smide – här finns hantverk i alla former. Var med och se på när kantiga träbitar blir till vackert målade dalahästar.

Sköna Värmland
Söder om Dalarna ligger Värmland, ett landskap med glittrande sjöar, djupa skogar, blå berg och Klarälven, en av Sveriges längsta älvar. Många berömda personer kommer från Värmland, däribland nobelpristagaren i litteratur Selma Lagerlöf och Alfred Nobel själv. Även på vintern är Värmland oerhört vackert, med gnistrande snö på takåsar och trädtoppar, och att åka hästsläde är mycket populärt under denna årstid.